فرضیه فرعی اول: تطابق نیازمندی های کسب و کار با راه حل های ارائه شده توسط سیستم برنامه ریزی منابع سازمان، در موفقیت استقرار سیستم برنامه ریزی منابع سازمان دارای اهمیت است.
فرضیه فرعی دوم: تطابق فرایندهای استاندارد سیستم با فرایندهای کسب و کار، در موفقیت استقرار سیستم برنامه ریزی منابع سازمان دارای اهمیت است.
فرضیه فرعی سوم: هم سویی برنامه ها و راهبرد های فناوری اطلاعات با راهبرد های کسب و کار، در موفقیت استقرار سیستم برنامه ریزی منابع سازمان دارای اهمیت است.
فرضیه فرعی چهارم: پوشش کامل نیازمندی های کسب و کار توسط سیستم برنامه ریزی منابع سازمان، در موفقیت استقرار سیستم برنامه ریزی منابع سازمان دارای اهمیت است.
فرضیه فرعی پنجم: امکان پذیری تغییر سیستم از قبیل فرایندها، خروجی ها، رابط کاربر، کدهای برنامه و … جهت تطابق با نیازمندی های کسب وکار سازمان مشتری (شخصی سازی)، در موفقیت استقرار سیستم برنامه ریزی منابع سازمان دارای اهمیت است.
فرضیه فرعی ششم: تطابق و سازگاری اجزای سیستم مانند سخت افزار، نرم افزار، داده ها و اطلاعات با سیستم های پیشین سازمان، در موفقیت استقرار سیستم برنامه ریزی منابع سازمان دارای اهمیت است.
در این پژوهش کلیه فرضیات اصلی پژوهش مورد تایید قرار گرفتند. بر این اساس تمامی عوامل شناسایی شده در ارزیابی موفقیت پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان تاثیر مستقیم داشته و دارای اهمیت است. متناظر با فرضیات اصلی، فرضیات فرعی پژوهش نیز مورد آزمون قرار گرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که تمامی فرضیات فرعی تحقیق به استثنای دو مورد زیر تایید گردیدند:
فرضیه فرعی سی و پنجم : نوع صنعت، در موفقیت استقرار سیستم برنامه ریزی منابع سازمان دارای اهمیت است.
فرضیه فرعی چهل و هفتم : ارتباط و همکاری میان فروشنده سیستم و سایر مشتریان وی در موفقیت استقرار سیستم برنامه ریزی منابع سازمان دارای اهمیت است.
در توضیح علت رد فرضیه فرعی شماره ۳۵ نکته حائز اهمیت آن است که ایجاد تغییر در سیستم جهت برآورده کردن نیازمندی های سازمان مشتری جهت پاسخ گویی به نیاز به برنامه های کاربردی خاص هر صنعت، علاوه بر زمان بر بودن منجر به افزایش چشمگیر هزینه پیاده سیستم برنامه ریزی منابع سازمان می شود. با توجه به آن که ماژول های سیستم برنامه ریزی منابع سازمان به صورت یکپارچه طراحی می شود، تغییر یک ماژول برای یک صنعت خاص می تواند نیازمند تغییرات بسیاری در سایر بخش های سیستم باشد. همچنین تغییرات ایجاد شده در ماژول ها تنها تا زمانی که شرکت نسخه نرم افزار خود را به یک نسخه جدید ارتقاء نداده است، برای سازمان مشتری قابل کاربرد است و این امر مشکلات متعددی را در بروز رسانی سیستم در نسخه های بعدی ایجاد خواهد کرد. به علاوه ساخت انواع مختلف سیستم برنامه ریزی منابع سازمان که بتواند پاسخ گوی انواع نیازمندی های خاص هر صنعت باشد، مستلزم وجود دانش عظیم و عمیق سازمان تولید کننده نرم افزار و همچنین نیروی متخصص است که این امر نیز سبب بالا رفتن هزینه سیستم خواهد شد.
همچنین در توضیح علت رد فرضیه فرعی شماره ۴۷ باید اذعان کرد که همکاری میان فروشنده سیستم و سایر مشتریان وی تاثیر به سزایی در موفقیت پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان ندارد چرا که در رابطه و همکاری میان سازمان فروشنده و خریدار عوامل و متغیرهای بسیاری دخیل هستند و صرف رابطه و همکاری مناسب سازمان فروشنده با سایر مشتریان وی نمی تواند بیانگر چگونگی ارتباط وی با سازمان خریدار گردد.
بحث و نتیجه گیری
در مقایسه با سایر پژوهش های مرتبط در این زمینه، دو رویکرد کلی مشاهده شد؛ در دسته اول تحقیقات مشابه، محققان تنها به شناسایی تعداد معدودی از متغیرهای سازمانی مرتبط با استقرار سیستم پرداخته اند و در دسته دوم تحقیقات بر شناسایی عوامل اثرگذار بر پیاده سازی موفق سیستم برنامه ریزی منابع سازمان در صنایع خاص تمرکز گردیده است. وجه تمایز پژوهش حاضر از سایر تحقیقات مرتبطی که تا کنون صورت گرفته است، شناسایی مجموعه وسیعی از عوامل و شاخص های سنجش موفقیت استقرار سیستم مدیریت منابع سازمان و بررسی همه جانبه سازمان ها بر مبنای شاخص های سازمانی و سیستمی شناسایی شده می باشد. همچنین نقطه افتراق پژوهش حاضر با سایر تحقیقات صورت گرفته، استفاده از رویکرد فازی جهت طراحی سیستم استنتاج فازی و ارزیابی میزان موفقیت استقرار سیستم برنامه ریزی منابع سازمان با بهره گرفتن از سیستم استنتاج فازی است.
بنابراین با توجه به هدف اصلی تحقیق که همانا عبارت است از طراحی سیستم استنتاج فازی بر اساس مجموعه ای از عوامل موثر در ارزیابی موفقیت استقرار سیستم برنامه ریزی منابع سازمان؛ با عنایت به با مقایسه تخمین میزان موفقیت پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان در سازمان ها توسط سیستم استنتاج فازی طراحی شده با ارزیابی خبرگان موضوع، مشخص گردید که سیستم استنتاج فازی طراحی شده قابلیت ارزیابی میزان موفقیت سازمان را در پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان دارا می باشد. لذا سیستم طراحی شده از دقت کافی در تخمین میزان موفقیت سازمان ها در پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان برخوردار بوده و می تواند برای سازمان های داخلی که به دنبال پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان هستند، مورد استفاده قرار گیرد.
محدودیت های پژوهش</stron g>
با توجه به اینکه در حوزه سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان به ویژه در ایران، تعداد خبرگانی که آشنایی کاملی با مفاهیم فناوری اطلاعات به طور عام و سیستم اطلاعاتی برنامه ریزی منابع سازمان داشته باشند، محدود می باشد؛ لذا انجام این تحقیق به تنهایی موجبات تعمیمپذیری کامل مدل و کلیه شاخص ها را بصورت عام فراهم نخواهد کرد. همچنین تعداد اندک سازمان هایی که در ایران کلیه ماژول های سیستم برنامه ریزی منابع سازمان را پیاده سازی نموده اند نیز یکی دیگر از محدودیت های پژوهش حاضر به شمار می رود.
ارائه پیشنهادات
با توجه به نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل دادهها پیشنهادات تحقیق حاضر به صورت زیر ارائه میگردد.
۵-۴-۱) پیشنهادات به سازمان ها بر اساس نتایج حاصله از تحقیق
با توجه به ارزیابی انجام شده از شاخص ها و نتایج حاصل از ارزیابی سازمان مذکور، پیشنهادات زیر جهت بهبود هرچه بیشتر استقرار سیستم برنامه ریزی منابع سازمان ارائه می شوند. در اینجا به منظور ارائه پیشنهادات از نتایج پرسشنامه اول استفاده می شود:
با توجه به این که سه عامل سنجش مدیریت نیازمندی ها، پوشش دهی نیازمندی های کارکردی و نیازمندی های غیر کارکردی به ترتیب بیشترین توانمندی سنجش موفقیت پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان را دارند، لذا توصیه می شود تا سازمان ها به ارزیابی خود بر مبنای این سه عامل بپردازند و با تقویت شاخص های سنجش زیر مجموعه هر یک از این عوامل، میزان موفقیت خود را در پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان افزایش دهند.
به منظور ارتقاء هر چه بیشتر موفقیت پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان توسط عامل اجتماعی، توصیه می شود تا سازمان ها به تقویت شاخص های مدیریت پروژه، کارکنان سازمان، سازمان و فروشنده بپردازند.
به منظور ارتقاء هر چه بیشتر موفقیت پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان توسط عامل زمینه ای، توصیه می شود تا سازمان ها به تقویت شاخص های مدیریت نیازمندی، مدیریت تغییر و محیط بپردازند
به منظور ارتقاء هر چه بیشتر موفقیت پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان توسط عامل سیستمی، توصیه می شود تا سازمان ها به تقویت شاخص های پوشش دهی نیازمندی های کارکردی و غیر کارکردی بپردازند.
۵-۴-۲) پیشنهادات به سازمان منتخب بر اساس نتایج حاصله از تحقیق
با توجه به ارزیابی انجام شده از شاخص ها و نتایج حاصل از ارزیابی سازمان منتخب، پیشنهادات زیر جهت بهبود هرچه بیشتر موفقیت استقرار سیستم برنامه ریزی منابع سازمان در بیمه کارآفرین ارائه می شوند. در اینجا به منظور ارائه پیشنهادات از نتایج پرسشنامه دوم استفاده می شود:
در ارزیابی موفقیت استقرار سیستم برنامه ریزی منابع سازمان در سازمان بیمه کارآفرین، تمامی عامل های سنجش به جز عامل سنجش مدیریت پروژه امتیاز بالایی داشتند. لذا برای بهبود عوامل زمینه ای پیشنهادات زیر ارائه می شود:
اختصاص کافی منابع (زمان، بودجه و منابع انسانی) در پروژه پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان
افزایش تعهد و پشتیبانی مدیریت ارشد سازمان به پروژه پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان و جهت دهی به افراد در راستای دست یابی به اهداف مرتبط با پیاده سازی سیستم که پیش از آغاز به کار پروژه در سازمان تعیین گردیده است.
مدیریت پروژه استقرار سیستم به ایجاد درک و نگرش مناسبی از قابلیت ها و ویژگی های سیستم در دیدگاه کارکنان سازمان اهتمام کافی ورزد.
مدیریت پروژه استقرار سیستم به تعیین اهداف دقیق و قابل دستیابی در زمان های مشخص بپردازد.
توانمند سازی مدیریت پروژه استقرار سیستم در حل تعارضات و مشکلات احتمالی که در حین پروژه به وقوع می پیوندد.
تشکیل تیم پروژه مناسب که اعضای آن دارای صلاحیت و شایستگی فنی و ارتباطی بالا در پیشبرد اهداف پروژه داشته باشند.
ارزیابی دوره ای و مداوم دستاوردهای پروژه در حین اجرای پروژه استقرار سیستم و ارائه بازخور به ذینفعان سیستم جهت اخذ تصمیم در زمان های مناسب.
کاهش تغییر اعضای کلیدی پروژه در حین اجرای پروژه جهت کاهش از درست رفتن زمان استقرار و افزایش هزینه های حین پروژه استقرار و نیز به هدر رفتن دانش اعضای تیم پروژه.
۵-۴-۳) پیشنهادات سایر شاخص های تاثیرگذار بر موفقیت پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان
همان طور که در پیوست شماره ۱ مشاهده می شود، در پرسشنامه نخست از خبرگان درخواست شده بود تا سایر شاخص های موثر در موفقیت پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان که در پرسشنامه ذکر نگردیده است، مرقوم نمایند. در این راستا چندی از خبرگان تعدادی شاخص دیگر به شرح زیر را شناسایی نمودند:
سطح دانش فنی در سطح ملی
میزان ثبات در تیم پشتیبانی
امکان به روز رسانی سیستم به وسیله اینترنت
امکان پشتیبانی استانداردهای بین المللی
وجود فرایندهای نمونه و الگوی صنعت نرم افزار