خاموشیهای با برنامه
۷/۱۵
۲/۱۶
کل
۸/۹۶
۱۰۰
جدول ۳-۱: آمارهای عدم دسترسی برای مشترکین نوعی ]۷۱[
سیستم قدرت یعنی تولید، انتقال و توزیع ضروری است. ثالثاً چندین راهکار برای مهندسان توزیع به منظور دستیابی به قابلیت اطمینان قابل قبول مشترک وجود دارد که شامل طرحهای تقویت قابلیت اطمینان، تخصیص یدکیها، بهبود در سیاستهای تعمیرات و نگهداری و سیاستهای بهرهبرداری است. مقایسه کمی بین مزیت هر کدام از طرحها یا مقایسه تأثیر مقدار پول صرف شده در آنها بدون ارزیابی کمی قابلیت اطمینان ممکن نخواهد بود. هم اکنون این مسایل کاملاً تشخیص داده میشود و شرکتهای زیادی در سراسر جهان با آنها آشنا هستند و بطور معمول روش های کمی قابلیت اطمینان را بکار میبرند. بطور همزمان، روش های ارزیابی زیادی مرتباً در حال تعمیم و توسعه هستند بطوری که رشد سریع تعداد مقالات انتشار یافته در این بخش گواه این امر است.
شناسایی اینکه از چه سالی اهمیت ارزیابی کمی قابلیت اطمینان در سیستمهای توزیع آشکار گردید چندان آسان نیست چرا که روش های مورد استفاده ابتدایی، با کمترین تغییر یا بدون هیچ تغییری در روش های کلاسیک سیستمهای سری و موازی بنا شده بودند. اما بیشترین اقدام در سالهای ۶۵-۱۹۶۴ زمانیکه یک سری مقالات [۷۳ و۷۴] انتشار یافت و روشی براساس روابط تقریبی برای تعیین نرخ و مدت تداوم خاموشیها پیشنهاد داده شد، انجام گرفت. این روش، پایه و نقطه شروع اغلب توسعههای بعدی و مدرنتر را تشکیل داده است. از وقتی که این پیشرفتها حاصل شد، مقالات متعددی در زمینه بهبود روش های پایهای ارائه شدند و مدلسازیهای واقعیتر و مشروحتری از شبکههای سیستم قدرت بدست آمد. روش های مورد نیاز برای تحلیل سیستم توزیع به نوع سیستم موردنظر و گستره تحلیلهای مورد نیاز بستگی دارد. تحلیل سیستمهای توزیع بخاطر وابستگی آن به بخشهای تولید و انتقال بسیار پیچیده خواهد بود به همین دلیل سیستم توزیع بعنوان یک جزء جدا و مستقل تجزیه و تحلیل میشود [۷۵].
۳-۲- روش های پایهای ارزیابی
۳-۲-۱- ارزیابی تقریبی قابلیت اطمینان سیستم
شیوۀ مارکوف و روشهای فراوانی و تداوم[۵۸]، روشهایی دقیق و کامل در مدلسازی و ارزیابی قابلیت اطمینان سیستمها است، ولی انجام محاسبات با این روشها به صورت دستی و حتی با بهره گرفتن از رایانه برای سیستمهای بزرگتر و پیچیدهتر بسیار پرزحمت میباشد. در چنین مواردی، از روش های دیگری بر مبنای شیوۀ مارکوف و با تشکیل مجموعه معادلات مناسب ولی تقریبی استفاده میشود. اساس این روش های تقریبی مبتنی بر استخراج دستگاه معادلات مناسب برای یک سیستم متوالی و یا موازی استوار میباشد. سپس این معادلات در تلفیق با شیوههای مدلسازی شبکه برای حل سریع طیف وسیعی از مسایل واقعی و حصول نتایج با دقت کافی مورد استفاده قرار میگیرند [۷۱].
۳-۲-۲- سیستمهای با شبکه متوالی
سیستمی متشکل از دو عضو متوالی و تعمیرپذیر در نظر گرفته میشود. به منظور سهولت بیشتر در تحلیل فرآیندهای پیوسته و ناپیوسته مارکوف از نمودار فضای حالت استفاده میشود که در آن همه حالتهای میسر برای یک سیستم و طرق تغییر هر حالت همراه با آهنگ تغییر آن ارائه میشود. برای سیستمی متشکل از دو عضو تعمیرپذیر تعداد چهار حالت وجود خواهد داشت. نمودار مربوط به فضای حالت این سیستم در شکل (۳-۱) با فرض امکانپذیری همۀ حالتها ارائه شده است.
μ۱
λ۲
μ۲
λ۲
μ۱
۱ فعال
۲ غیرفعال
۱ غیرفعال
۲ غیرفعال
۱ فعال
۲ فعال
۱ غیرفعال
۲ فعال
λ۱
۲
۱
μ۲
λ۱
۴
۳
شکل ۳-۱: نمودار فضای حالت سیستم دو عضوی
بعنوان مثال حالت ۱ عبارتست از حالت عملکرد سیستم و حالتهای ۲، ۳ و۴ حالتهای از کارافتاده سیستم میباشند. حال احتمال این که سیستم در حالت عملکرد (فعال up-state) در اختیار باشد یا به عبارتی هر دو عضو دارای صحت عملکرد باشند عبارت است از:
(۳-۱)