پاسخ ها با مقیاس لیکرت ۵ تایی اندازه گیری شدند که به صورت زیر می باشند : ۱ = کاملاناراضی ، ۲ = نا راضی ، ۳ =بی نظر ، ۴= راضی ، ۵= کاملاراضی.
تعهد سازمانی (عاطفی )مؤثر :
مقیاس تعهد سازمانی(عاطفی ) موثر(AOCS)، که به وسیله Mayer و Allen(1991)ایجاد شد. برای ارزیابی تعهد سازمانی مؤثر کارکنان استفاده شد. ۸سوال ازطرح اصلی ابزار برای این مطالعه استفاده شد. پاسخ ها با بهره گرفتن از مقیاس ۵ تایی لیکرت اندازه گیری شد. متغییرها به صورت زیر دسته بندی شدند :
۱=کاملاَ مخالف، ۲=مخالف ،۳= بی نظر ،۴= موافق ،۵=کاملاموافق
۳-۹) روش تجزیه وتحلیل دادهها
پس از جمع آوری دادهها لازم است آنها را به کمک روشهای آماری طبقه بندی، مرتب و تخلیص نمود. تجزیه و تحلیل؛ یعنی دسته بندی، مرتب کردن و خلاصه کردن دادهها و مقصود اصلی از آن تنظیم و خلاصه کردن دادهها به صورت اطّلاعاتی روشن، خوانا، مستدل و تفسیر پذیر است. تفسیر؛ یعنی توضیح و تبیین و یافتن معنای یافتهها و بدون تحلیل آماری این امر مشکل و ناممکن است. در مواردی که دادههای حاصل از انجام تحقیق به صورت کمی؛ یعنی اعداد و رقم جمع آوری شود(مانند پرسشنامهها و چک لیستها) تحلیل کمی بر روی دادهها صورت میگیرد. در دادههای حاصل از ارزیابی که به وسیله پرسشنامه به دست می آید نتایج را پس ازاستخراج از پرسشنامهها می توان با بهره گرفتن از میانگین، درصدها و… تحلیل نمود. در این مطالعه برای آنالیز داده و آزمون فرضیهها، از روشهای آمار توصیفی واستنتاجی(استنباطی) استفاده گردید. در آمار توصیفی دادههای جمع آوری شده در جدولهای توزیع فراوانی سازماندهی گردید.
در بخش آمار استنباطی به منظور تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های تحقیق از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شده است. مدل یابی معادلات ساختاری یک تکنیک چند متغیری و نیرومند از خانواده رگرسیون چند متغیری و به بیان دقیقتر بسط مدل خطی کلی[۱۳۶] است، که به پژوهشگر امکان می دهد مجموعه هایی ازمعادلات رگرسیون را به گونه همزمان مورد آزمون قرار دهد. مدل یابی معادلات ساختاری یک رویکردآماری جامع برای آزمون فرضیه هایی درباره روابط بین متغیرهای مشاهده شده و مکنون است، که به عنوان تحلیل ساختاری کوواریانس، مدل یابی علّی و همچنین لیزرل نامیده شده است، اما اصطلاح غالب مدل یابی معادله ساختاری یا به طورخلاصه SEM[137] می باشد (هومن،۱۳۸۴). پس از معین شدن مدل، طرق متعددی برای برآورد نیکویی برازش کلی مدل با داده های مشاهده شده وجود دارد. به طور کلی چندین شاخص برای سنجش برازش مدل مورد استفاده قرار می گیرد ولی معمولاً برای تأیید مدل، استفاده از ۳ تا ۵ شاخص کافی است .درادامه به توضیح چندشاخص مهم پرداخته می شود.
معیار RMSEA[138]
ریشه میانگین مجذورات تقریب می باشد. این معیار به عنوان اندازه تفاوت برای هر درجه آزادی تعریف شده است. مقدار RMSEA که به واقع همان آزمون انحراف هر درجه آزادی است، برای مدل هایی که برازندگی خوبی داشته باشد، کمتر از ۰.۰۵ است. مقادیر بالاتر از آن تا ۰۸/۰ نشان دهنده خطای معقولی برای تقریب در جامعه است. مدل هایی که RMSEA آنها ۱/۰ یا بیشتر باشد برازش ضعیفی دارد.
معیارهای CFI[139] ،NNFI[140] ،[۱۴۱]NFI
شاخص NFI که شاخص بنتلر-بونت هم نامیده می شود. بنتلر و بونت ( ۱۹۸۰ ) مقادیر برابر یا بزرگتر از ۹/۰ را در مقایسه با مدل صفر، به عنوان شاخص خوبی برای برازندگی مد لهای نظری توصیه کرده اند، در حالیکه برخی از پژوهشگران نقطه برش ۸/۰ را به کار می برند .شاخص دیگر ، شاخص تاکر-لویز است که در بیشتر موارد شاخص نرم شده برازندگی (NNFI) نامیده می شود. این شاخص مشابه NFI است اما برای پیچیدگی مدل جریمه می پردازد. چون دامنه این مدل محدود به صفرو یک نیست تفسیر آن نسبت به NFI دشوارتر است. شاخص CFI بزرگتر از ۹/۰ قابل قبول و نشانه برازندگی مدل است. این شاخص ازطریق مقایسه یک مدل به اصطلاح مستقل که در آن بین متغیرها هیچ رابطه ای نیست با مدل پیشنهادی مورد نظر، مقدار بهبود را نیز می آزماید. شاخص CFI از لحاظ معنا مانندNFI است با این تفاوت که برای حجم گروه نمونه جریمه می دهد.
معیارهای [۱۴۲]AGFI , GFI[143]
لیزرل یک شاخص نیکویی برازش (نسبت مجموع مجذورات تبیین شده توسط مدل به کل مجموع مجذورات ماتریس برآورد شده در جامعه) محاسبه می کند. این شاخص از لحاظ مطلوبیت به ضریب همبستگی شباهت دارد. هر دوی این معیارها بین صفر تا یک، متغیر هستند، گرچه از لحاظ نظری ممکن است منفی باشند (البته نباید چنین اتفاقی بیفتد؛ چرا که حاکی از عدم برازش قطعی مدل با داده هاست). هر چه AGFI و GFI به عدد یک نزدیکتر باشند، نیکویی برازش مدل با داده های مشاهده شده بیشتر است
فصل چهارم
جمع آوری وتجزیه و تحلیل دادههای تحقیق
۴-۱) مقدمه:
این فصل جهت تجریه و تحلیل دادههای جمع آوری شده طراحی گردیده است. در فرایند اجرایی نخست پرسشنامههایی که توسط پاسخگویان تکمیل گردیدهاند را جمع آوری کرده و دادههای خام مورد نیاز جهت توصیف و آزمون فرضیهها به کمک رایانه و نرم افزار استخراج میگردند و سپس این دادهها از طریق نرمافزار LISREL تجزیه و تحلیل شده و در دو مرحله به اطلاعات مورد استفاده در این تحقیق، تبدیل میگردند. در مرحله اول که تجزیه و تحلیل توصیفی میباشد، دادههای جمع آوری شده به صورت جدول آمار توصیفی و نمودار هیستوگرام ارائه میشود و در مرحله دوم که تجزیه و تحلیل استنباطی میباشد، با استفاده ازروش معادلات ساختاری مورد بررسی قرار میگیرند. در نهایت میتوان در مورد پذیرش یا عدم پذیرش هر کدام از فرضیههای آماری و مدل تحقیق اظهار نظر نمود.
۴-۲)آمار توصیفی
توصیف پاسخ دهندگان تحقیق
در این بخش، آمار جمعیت شناختی نمونه مورد مطالعه از لحاظ جنسیت، میزان تحصیلات، وضعیت تاهل، سابقه کار، سن با بهره گرفتن از جدول و نمودار توصیف شده است.
۴-۲-۱)سن پاسخگویان
فراوانی | درصد | درصد معتبر | فراوانی تجمعی | |
زیر ۳۰سال | ۱۷ | ۶.۴ | ۵۳.۱ | ۵۳.۱ |
۳۰تا۴۰سال | ۱۳ | ۴.۹ | ۴۰.۶ | ۹۳.۸ |
۴۰تا۵۰سال | ۲ | .۸ | ۶.۳ | ۱۰۰.۰ |