شکل۲-۸ حلقه علی حلقوی تامین کننده، توزیع کننده و خرده فروش
در شکل دو حلقه وجود دارد: یکی حلقه کنترل موجودی و دومی حلقه کنترل عقب ماندگی ها.
اولین حلقه نشان می دهد موجودی بر نرخ سفارش تاثیر می گذارد در اینجا وقتی موجودی زیاد می شود نرخ سفارش کم میشود. نرخ سفارش دارای تاثیر مثبت بر نرخ تحویل دارد وقتی نرخ سفارش افزایش می یابد نرخ تحویل نیز افزایش می یابد. سر انجام، نرخ تحویل برسطح موجودی تاثیر مثبت می گذارد و در نتیجه این حلقه، یک حلقه منفی است.شکل ۲-۹ حلقه ی علی حلقوی تولید را نمایش می دهد.
شکل۲-۹ حلقه علی حلقوی تولید
نمودار حالت و جریان
مرحله بعدی در فرایند مدل سازی تبدیل کردن نمودار علی و معلولی به نمودار حالت وجریان با بهره گرفتن از نرم افزار های سیستم های دینامیکی است.و ساختن مدل و برابر قرار دادن مقدار کالا تامین کننده و خرده فروش است. و سیاست مدل کنترل نرخ سفارش، کاهش کسری موجودی و ذخدره احتیاطی است.شکل ۲-۱۰ نمودار حالت و جریان تولید را نشان می دهد.
شکل ۲-۱۰:نمودار حالت و جریان تولید
شبیه سازی شرایط اولیه مدل
شبیه سازی اولیه سیستم تحت شرایط نرمال است که به موجب آن زمان تولید و نرخ تقاضای مشتری از توزیع نرمال با یک مقدار متوسط مشخص بدست می آید. نتایج به دست آمده توسط مدل سازی سیستم تحت این شرایط اولیه را به عنوان یک معیار برای مقایسه استفاده می شود. عملکرد سیستم تحت شرایط نرمال در شکل زیر نشان داده شده است.با توجه به نمودار زیر که سطح موجودی برای خرده فروشان، توزیع کنندگان و عرضه کنندگان بالای صفر است. بنابراین در طول دوره مدل دیرکردی در تحویل نداریم. با این حال، در مورد تولید کننده،عقب افتادگی مشاهده می شود.
شکل۲-۱۱:شبیه سازی تحت شرایط اولیه
شرایط آزمایش وطراحی سناریو ها
با توجه به اینکه تقاضا یکی از اصلی ترین فاکتور تاثیرگذار بر عملکرد سیستم است چهار تا از هشت سناریو مطرح شده در مطالعه تمرکز بر تقاضای مشتری است. دو سناریو اول اثر کاهش و افزایش تقاضا بر عملکرد سیستم و سناریو سوم چهارم تمرکزشان بر تغییر پذیری تقاضاست. و تاثیر آن بر شبکه زنجیره عرضه است. سطح تقاضا برای دو سناریو اول تغییر در مقدار متوسط توزیع نرمال است (تغییر در شرایط اولیه) در حالی که انحراف معیار را ثابت نگه می داریم. تغییرات تقاضا با تغییر در انحراف معیار بر روی عملکرد سیستم در سناریوهای ۳ و ۴ می باشد. و پنجمین سناریو شامل تغییر در زمان تحویل است و موضوع سناریوهای ۶ و ۷ همکاری با شرکا قابل اعتماد تولید کننده و توزیع کننده است و سرانجام سناریو ۸ اثر به اشتراک گذاشتن اطلاعات در کل شبکه است. در این قسمت به بررسی ۵ سناریو می پردازیم.
سناریو ۱ – افزایش تقاضا
نرخ تقاضای مشتری در سیستم خیلی مهم است. بنابراین مهم است که اثر افزایش مقدار نرخ متوسط تقاضا را بر عملکرد سیستم را تحلیل کنیم در آزمایش این سناریو با افزایش گام به گام متوسط نرخ نرخ تقاضا تا ۶۸ درصد است. در حالی که انحراف معیار در مقدار اولیه باقی بماند.
سناریو ۲ – کاهش تقاضا
در سناریو دوم به طور گام به گام تا ۵۸ درصد تقاضا را کاهش می دهیم.
سناریو۳ – نامشخص بودن افزایش تقاضا
مقدار افزایش تقاضا تولید مشخص نیست. بنابراین،این مهم است که بفهمیم با این مقدار تغییر عکس العمل ویژه ززنجدره تامین چگونه است و عملکرد سیستم را با افزایش ۱۰۰ درصدی تغییر بررسی میشود.
سناریو ۴ – نامشخص بودن کاهش تقاضا
این سناریو عکس سناریو ۳ می باشد. اثر کاهش تقاضا را بر عملکرد سیستم می باشد. تاثیر کاهش ۵۰ درصدی تقاضا می باشد.
سناریو ۵ – افزایش زمان تولید
این سناریو در حقیقت موردی را بررسی می کند که تولید کننده زمان تحویل بیشتری را در نظر می گیرد در این خصوص زمان تولید را ۱۰۰ درصد افزایش مورد بررسی قرار می دهیم. زمانی که عملیات تولید کننده براساس ساخت برای سفارش (MTO) است به طوری که ذخیره نداشته باشیم و تولید دقیقا تابع سفارشات باشد. این یعنی اینکه یک زمان تحویل طولانی تر بین زمان سفارش و زمان تحویل محصول بررسی می شود. آشکار است که زمان تولید افزایش یابد پس زمان تحویل طولانی تر می شود. این سناریو اثر افزایش زمان تولید را در کل شبکه را مورد بررسی قرار می دهد.
نتیجه گیری
شبکه زنجیره تامین با بهره گرفتن از پویایی سیستم مدلسازی شده است. رویکرد پویایی سیستم ها قادر به مدلسازی ساختار پیچیده مثل شبکه زنجیره تامین و عکس العمل آن بر طبق پارامترهای سیستم است.یک مدل سازی کارآمد از ارتباط و روابط متقابل متغیرها به عنوان یک درک کامل از دینامیک سیستم و رفتار حیاتی آن می باشد که گامی مهم به سوی بهینه سازی عملکرد آن است. و یک مدل پایه ای اولیه ایجاد می کند که پاسخگو عملیات سیستم تحت شرایط نرمال است.و عملکرد سیستم نسبت به تعدادی از عملکردهای استاندارد مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.و در این باره هشت سناریو طراحی شده است که از جنبه های متفاوت سیستم زنجیره تامین مورد بررسی قرار گرفت و داده ها جمع آوری شد و عملکرد سیستم نسبت به متغیرها مورد ارزیابی قرار گرفت و نتایج بدست آمده مورد مقایسه قرار گرفت وسیستم تحت شرایط اولیه اجرا شد.
نیمی از سناریوهای طراحی شده در بررسی اثر تقاضا بر عملکرد شبکه متمرکز شده است.برای هر مورد تقاضا در جهت مثبت و منفی متفاوت می باشد. نتایج به دست آمده را با افزایش میزان تقاضا و تنوع تقاضا را نشان دادیم که رابطه معکوس بین تقاضا و موجودی وجود دارد.سطوح در هر یک از آنها بصورت پلکانی می شود. و تاثیر افزایش تقاضای شدید تر بود.یکی دیگر از نتیجه مستقیم کاهش در سطح موجودی است که باعث ایجاد حجم کارهای عقب افتاده سفارش بزرگ و زیان های قابل توجهی در رضایت مشتری است.تجزیه و تحلیل ما در این مرحله ،نیاز به سطوح موجودی می باشد برای رسیدن به رضایتمندی صد در صدی مشتری تحت شرایط افزایش تقاضا است.
۲-۲۰-۲-۲ مقاله دوم : توسعه پایدار زنجیره تامین تجهیزات الکترونیکی و الکتریکی با رویکرد سیستم دینامیکی[۲۸]
در این مقاله تاثیر انگیزه های زیست محیطی و نوآوری های تکنولوژیکی بر رفتار بلندمدت زنجیره تامین با فعالیت های بازیافتی بررسی می شود. مدل توسعه یافته زنجیره تامین تجهیزات الکترونیکی در جهان واقعی در کشور یونان اجراء شد.
سیستم مورد مطالعه
شکل زیر سیستم تحت مطالعه که شامل فعالیت های زیر می باشد را نشان می دهد: تدارک و تامین منابع طبیعی ( مواد تجدید نشدنی) ، تولید ، توزیع ، استفاده از محصول ، و مجموعه ای از محصولات استفاده شده ، طبقه بندى،باز سازی ، بازیافت و دفع.
زنجیره تامین شامل دو رده می باشد : تولید کننده و توزیع کننده.
شکل۱۲-۲ : ساختار زنجیره تامین
نمودار علی و حلقوی
شکل زیر نمودار علی و حلقوی سیستم تحت مطالعه را نشان می دهد.متغیر های مورد مطالعه در مستطیل نشان داده شده است. فلش ها نشان دهنده روابط میان متغیرها است. زنجیره تامین از گوشه بالا سمت چپ شروع می شود.نرخ تولید ونرخ دوباره کاری با افزایش مواد خام ( RM _Inventory ) افزایش می یابد.نتیجه نرخ تولید از ترکیب سفارش تولید پیش بینی شده وبا زمان تنظیم نرخ موجودی خام حاصل می شود.و قانون کنترلی برای نرخ تولید کنده و نرخ توزیع کننده مورد استفاده قرار می گیرد.نرخ تولید با کاهش موجودی خام کاهش می یابد و با موجودی قابل استفاده افزایش می یابد. موجودی توزیع کننده با موجودی قابل استفاده افزایش می یابد و با موجودی توزیع کننده کاهش می یابد.موجودی توزیع کننده با تقاضا کاهش پیدا می کند.
شکل۲-۱۳ : نمودار علی حلقوی در ساختار زنجیره تامین مدل مورد مطالعه
۲-۱۹-۲-۳- مقاله سوم : شبیه سازی دینامیکی استراتژی های برای مدیریت شکاف تقاضا در انتشار محصول نو [۲۹]
در این مقاله به بررسی کاریرد رویکرد سیستم داینامیک در کنترل و بهبود زنجیره تامین به منظور توسعه محصول جدید می باشد. در هنگام معرفی یک محصول جدید این زنجیره تامین است که هزینه ها را باید کنترل کند از جمله هزینه و ظرفیت موجودی.که با درآمدهای ناشی از مدیریت تقاضای محصول در طول چرخه زندگی محصول در ارتباط است. با این حال، در مرحله اولیه پس از خریداران قبلی خرید، ممکن است شکاف تقاضا برای یک دوره و پس از یک افزایش ناگهانی به وجود آید. پس ازایجاد شکاف، دو تصمیم مهم باید ساخت : اول اندازه ظرفیت، و دوم سطح همکاری است. . قصد این مقاله این است که نشان می دهد که انتخاب سطح اثر همکاری قابل توجهی در مدیریت شکاف در مسیر تقاضا می باشد.
فرضیات اولیه
زنجیره تامین شرکت ها با تکنولوژی بالا در شکل زیر آمده است برای شبیه سازی چرخه نیازمند به داشتن اطلاعات واقعی و کامل است که با توجه به فناوری کامپیوتر و اینترنت امکان پذیر است. زمان این چرخه را کوتاه فرض می کنیم و آنرا ۲ سال (۱۰۰ هفته) در نظر می گیریم و فرض می کنیم تقاضا ثابت و کم است و در طول دوره شکاف تقاضا نیز وجود دارد. تقاضای محصول در مراحل بالا افزایش می یابدتا به اوج خود می رسد و سپس کاهش می یابد که سرعت کاهش بیشتر می باشد تا سر انجام محصول از رده خارج شود. برنامه ریزی از محصولات چرخه عمر کوتاه بسیار دشوار است، زیرا نرخ رشد تقاضا و کاهش سریع است. هم چنین برنامه ریزی زمانی که یک کالا به پایان چرخه عمر خود رسیده است نیز مشکل است زیرا پیش بینی تقاضا در کل زنجیره با مشکلات متعددی رو به رو است در اینجا به طور خلاصه ۴ مدل مفهومی بحث می شود.
شکل۲-۱۴: مدل مدیریت زنجیره تامین سنتی
در زنجیره تامین سنتی هر سطح یک نهاد مستقل است بدین گونه که (با توجه به شکل بالا ) تامین کننده مواد خام را به تولید کننده می دهد و تولید کننده با عملیات فنی آنرا به محصول تبدیل می کند و در حجم بزرگ به توزیع کننده می فرستد و توزیع کننده در حجم های کوچکتر به خرده فروش و سپس به دست مصرف کننده نهایی می رسد. پس از آن خرده فروش اطلاعاتی از جمله ذخیره احتیاطی، اندازه سفارش و محل سفارش را به توزیع کننده و توزیع کننده به تولید کننده و در نهایت به تامین کننده مواد خام می دهند.با این حال با توجه به اینکه وقتی یک محصول جدید با تکنولوژی بالا ساخته می شود نیاز به جریان و ظرفیت فوق العاده ای برای تولید است که با افزایش تقاضا، شکاف ایجاد نشود. درنتیجه دارای هزینه بالا است و منابع زیادی در طول زنجیره تلف خواهد شد. بنابراین سیاستگذاران زنجیره تامین به دنبال مدل های جدیدی به منظور کاهش هزینه ها و یکپارچگی کل زنجیره می باشد.
مدل سیستم دینامیکی
در اینجا ما فرض کنیم که تامین مواد اولیه دارای ظرفیت کافی می باشد و در زنجیره شامل سه سطح خرده فروشان، توزیع کننده و تولیدکننده است.
حلقه علی و معلولی مدل زنجیره تامین سنتی
در این روش هر یک از نهادها میزان سفارش را از پایین دست می گیرد و میزان ذخیره احتیاطی خود را تنطیم می کند و فقط بر این اساس میزان تقاضا را پیش بینی می کند و تنها خرده فروشانند که میزان واقعی تقاضا مشتریان روبه رو است و عملکرد وابسته به اندازه دقیق مقدار بالا دست است و در شکل زیر حلقه علی و معلولی آن نشان داده شده است.
شکل ۲-۱۵ :حلقه علی حلقوی مدل متداول زنجیره تامین
حلقه علی و معلولی مدل VMI
یک نوع استراتژی می باشد که مشتری نهایی را به توزیع کننده و خرده فروش وصل می کند و در این روش حداقل هزینه سرمایه گذاری نیاز است و تصمیماتشان در راستای جلب رضایت مشتری و مقدار بهینه نگهداری ذخیره احتیاطی است.
نمودار ۲-۱۶ حلقه علی و معلولی مدل VMI
حلقه علی و معلولی مدل JMI
در این روش تقاضای مشتری نهایی به طور مستقیم، مقدار موجودی مورد نیاز را تنظیم می کند و براساس آن مقدار موجودی مورد نیاز در آینده را پیش بینی می کنیم و توزیع کننده و تولیدکننده با یکدیگر مقدار موجودی مورد نیاز را مدیریت می کنند و این یک ریسک است.شکل زیر حلقه علی و معلولی آنرا به طور کامل توصیف می کند. در این استراتژی هزینه حمل کاهش می یابد هم چنین زمان تاخیر در تحویل به حداقل ممکن می رسد. سرانجام در این روش در زنجیره تامین دارای قدرت تشخیص ضعیفی می باشد و حداقل مقدار ذخیره و زمان تحویل سفارش را داریم.
نمودار ۲-۱۷ :حلقه علی و معلولی مدل JMI
فصل سوم