باغات توت
اراضی بایر
جمع
مساحت
۶/۸۷۰
۰/۳۲
۴/۱۴۰
۰/۱۱
۱۰۵۴
مأخذ: شهرداری لنگرود، ۱۳۸۹
۴-۵-۳-۲ صنعت
در لنگرود در محدوده شهرستان امکان ایجاد صنایع سنگین وجود ندارد مگر در ارتباط با برنج، چای و پیله خشک کنی. اما برای صنایع و کارگاه های متوسط متناسب با شرایط اقتصادی به خصوص مواد غذایی و کارگاههای ساختمانی مکان هایی در بخش جنوب غربی شهر توسط مشاور طرح جامع پیشنهاد شد.
از کل شاغلین شهر لنگرود معادل ۳۹/۲۰ درصد در بخش صنعت فعالیت دارند که با توجه به مطالعه اقتصادی مناطق چهارگانه شهر لنگرود، ۲/۵ درصد از شاغلان شهر در بخش صنعت و معدن و ۲/۴ درصد در بخش ساختمان اشتغال دارند. مناطق (۱) و (۲) شهر لنگرود[۸] بیشترین میزان اشتغال صنعتی را به خود اختصاص داده اند (مهندسین مشاور شمال، ۱۳۷۷،ص ۸۹).
براساس مطالعات میدانی در محلات بافت قدیم ۸۷/۳ درصد در بخش صنعت (فنی) و ۵/۴ درصد در بخش ساختمان فعالیت دارند. از این تعداد دباغ محله بیشترین شاغلین را در بخش صنعت (فنی) با ۴۷/۱۱ درصد و ساختمان با ۵۵/۶ درصد و راه پشته کمترین شاغلین را در این بخش ها با ۰۴/۱ درصد و ۱۴/۳ درصد دارا میباشد (قربانپور، ۱۳۸۶،ص۸۱).
۴-۵-۳-۳ خدمات
بخش خدمات شهر لنگرود از کل شاغلان ۳۹/۶۳ درصد را به خود اختصاص داده است. براساس مطالعات میدانی تعداد واحدهای خدماتی و تجاری موجود در شهر لنگرود در سال ۱۳۷۵ حدود ۱۷۲۱ واحد بوده است.
بیشترین تعداد واحدهای خدماتی تجاری متعلق به صنف خواربارفورشی، خشک بار و لبنیات می باشد. تعداد این واحدها در شهر لنگرود به ۳۴۰ واحد می رسد. پس از آن صنف علافان با توجه به فعالیت کشاورزی منطقه در رابطه با محصول برنج، سهم عمده ای از بخش خدمات بازرگانی را به خود اختصاص داده و صنف خرازی و لوازم ورزشی و پوشاک در مرتبه سوم واقع شده است (مهندسین مشاور شمال، ۱۳۷۷، ۹۲).
سطح ساخته شده محلات بافت قدیم شهر لنگرود به بخش خدمات بدون احتساب فضاهای مسکونی در شرایط وضع موجود به این ترتیب است.
واحدهای خدماتی فشکالی محله شامل خدمات تجاری، آموزشی دبستان، دبیرستان، درمانی، انتظامی، ورزشی، بهداشتی، مذهبی و پارک فضای سبز می باشد.
واحدهای خدماتی راه پشته شامل خدمات تجاری، آموزش دبستان، راهنمایی، مدرسه علمیه و بهداشتی میباشد.
واحدهای خدماتی دباغ محله شامل خدمات تجاری، آموزشی دبستان، راهنمایی، دبیرستان و مذهبی است.
واحدهای خدماتی انزلی محله شامل خدمات تجاری، بهداشتی، مذهبی است.
براساس مطالعات میدانی محلات بافت قدیم، در بخش خدمات ۳۴/۱۵ درصد شاغلین، بازاری است که از این تعداد انزلی محله با ۸۵/۱۷ درصد بیشترین و دباغ محله با ۸۳/۹ درصد کمترین شاغلین این بخش را دارند.
در بخش دولتی ۷۱/۱۸ درصد شاغل هستندکه از این تعداد فشکالی محله با ۴۸/۳۴ درصد بیشترین و انزلی محله با ۴۸/۱۴ درصد کمترین شاغلین این بخش را دارند.
۶۸/۱۵ درصد خدمات شغلی آزاد است که از این تعداد راه پشته با ۲۷/۱۷ درصد بیشترین و فشکالی محله با ۴۸/۱۴ درصد کمترین شاغلین این بخش را دارند.در مجموع بخش خدمات حمل و نقل ۶۲/۱۰ درصد شاغل هستند که از این تعداد انزلی محله با ۸/۱۵ درصد بیشترین و فشکالی محله با ۷۵/۲ درصد کمترین شاغلین این بخش و ۶۱/۹ درصد در سایر مشاغل جای دارند (قربانپور، ۱۳۸۶،ص۸۵).
۴-۶ یافته های تحقیق
مقدمه
تنوع و سختی شرایط اقلیمی ایران ساختمان سازی را همواره با مشکلاتی مواجه ساخته است شدت و تنوع عناصر آب و هوایی از یک طرف برای انسان نا مطلوب بوده واز طرف دیگر نقش مهمی در فرسایش مصالح ساختمانی دارد بنابر این ساختمان باید به نوعی طراحی و از مصالحی ساخته شود که در دسترس و قابل اجرا بوده واز دوام کافی بر خوردار باشد ضمن اینکه شرایط دشوار اقلیمی را تا حدامکان تعدیل کند دستیابی به اصول و مقررات انتخاب و کاربرد مصالح طرح و اجرای جزییات ساختمان و روش نگهداری بنا به گونه ای که آسایش انسان در داخل ساختمان فراحم شود گام موثری به سوی ساختمان سازی منطقی و همساز با اقلیم در سطح کشور خواهد بود در واقع انچه که یک بنا را بوجود می آورد در حقیقت نیازها، ارتباطها و عملکرد های مختلف یک بناست و انچه که به ان واقعیت می بخشد و به طرح یک بنا شخصیت میدهد علم و هنر معماری است که در قالب طراحی معماری با اصولی منطقی و روابطی درست وحساب شده برای تجسمی زیبا و هنرمندانه خلق و ارائه می شود.
۴-۷ اقلیم شهر لنگرود
۴-۷-۱ اقلیم مرطوب و معتدل
تمامی قسمتهای شهر لنگرود زیر پوشش این اقلیم قرار می گیرد که از خصوصیات اقلیمی آن تابستانهای گرم و زمستانهای ملایم می باشد که دارای میانگین بارندگی بیش از ۱۰۰۰ میلی متر بوده که ناشی از ریزشهای جوی مناطق شمالی کشور است و در سالهای پر باران رقم ۱۳۳۰ میلی متر بارندگی را نیز در طول دوره آماری خود ثبت نموده است در این بخش همگونیهای دمائی بسیاری به نواحی شمالی کشور نظیر رشت مشاهده می گردد و میانگین سالیانه دما برابر ۸/۱۵ و میانگین حداقل دمای آن ۹/۸ و میانگین حداکثر دمای محاسبه شده آن برابر ۸/۲۱ درجه سانتی گراد می باشد. حداقل دمای مطلق در این ناحیه با رقم ۴/۱۱ – و حداکثر دمای مطلق آن ۶/۴۳ درجه سانتی گراد است. دامنه شبانه روزی دما ۹/۱۱ درجه سانتی گراد است دمای فعال جهت رشد گیاهان (درجه روز) در این بخش برابر ۳/۵۱۵۸ درجه روز محاسبه شده است فصل رویش با حرارت اولیه درجه حرارت سانتیگراد معمولاً از اواخر اسفند به اوایل فروردین آغاز و در آذرماه پایان می یابد در این صورت تعداد ماههایی از سال که میانگین روزانه دما در آنها از ۱۰ درجه سانتیگراد تجاوز می نماید در حدود ۸ تا ۹ ماه رطوبت نسبی هوا در این اقلیم بوده و تمامی ماه های سال میانگین رطوبت نسبی در این اقلیم به کمتر از ۷۰ درصد تنزل نمی نماید (سیمای کشاورزی لنگرود ۱۳۹۰)
۴-۸ تعریف معماری ولیام موریس (William Morris)
معماری شامل تمام محیط فیزیکی است که زندگی بشری را احاطه می کند و تا زمانی که عضوی از اجتماع متمدن هستیم نمی توانیم از معماری خارج شویم . زیرا معماری عبارت است از مجموعه تغییرات و تبدیلات مبتنی که هماهنگ با احتیاجات بشر روی سطح زمین ایجاد شده است و تنها صحراها دست نخورده از آن مستثنی هستند.
۴-۸-۱ معماری
به مجموعه عناصر ایجاد شده در فضا را گویند ، استفاده از نور، سایه ، بافت و ایجاد ترکیب خوشایند به منظور جذابیت فضا را معماری گویند. شاخصه معماری در هر بنا، آن لحظه و جایگاهی است که تمدن ویژهای، محیط ویژه ای، جایگاه ویژه ای را بوجود آورد. رابطه بین معماری و طراحی شهر فرم دهی به فضای شهر است این فرم دهی می تواند جنبه های گردشگری داشته باشد مشروط به اینکه از جاذبه های گردشگری نیز استفاده شده باشد.
۴-۸-۲ ویتروویوس معمار معروف رومی
معماری از نظم، سازواره و آرایش و تناسبات و هماهنگی و تناسبات ، قرینگی پسندیگی ناشی و نتیجه میشود. واژه معماری در زبان عربی از ریشه (عمر) به معنای عمران و آبادی و آبادانی است و معمار بسیار آباد کننده در (بانی کار) و (مصراز) مهراز واژه ای است مه از (مه ) + (راز) درست شده و برابر معتبر و بزرگ بقایان است که از دو بخش (مه) یعنی بزرگ و (دراز) یعنی سازنده درست شده است این واژه برابر مهندسی معمار به تعبیر امروزی است در زبان لاتین نیز واژه architect از دو بخش archi به معنای سر، سرپرست و رئیس و tectoN به معنای سازنده درست شده که کاملاً همتراز با واژه مهراز می باشد.
۴-۹ رابطه اقلیم و معماری
اقلیم و معماری پیوندشان بیشتر به رابطه نوزاد و آغوش می ماند یا سنت هررستنی به خاک حریم امن و بستر بالیدن یا بستگی ای تکامل آفرین، الهام بخش و البته نه محیط زا دراین معنا آغوش خاک و اقلیم رابطه حیات و سرزندگی و نبودنشان نبود میرایی است تجربیات معماری بومی در پهنه جهان و آروین های آن در معماری ایران زمین نیز خودگواه تاکید بر اندیشه فرم زائی ملاحظات اقلیمی در معماری است تا عاملی بر محدودیت آن یا اسارت معمارت، نکته قابل توجه به اینکه اگر چه عناصر اقلیمی مقام ساختمان ها را تحت تاثیر قرار می دهد اما تاثیر عناصر اقلیمی نسبت به تاثیر عوامل داخلی آن ساختمان ها مانند حرارت ناشی از وجود افراد، چراغ های روشنایی و دستگاه های حرارت زا بسیار اندک و نقش تعیین کننده ای نداشته باشد.
۴-۱۰ تجزیه و تحلیل ساختمان های شهر لنگرود با توجه به اقلیم این منطقه