۶۱۶/۰
۵۶۸/۰
۱
۴-۵- شاخص های برازندگی مدل
گام اول در آزمون مدل تحقیق برآورد تناسب یا برازش مدل است، لذا در تحقیق حاضر ابتدا مدل تحقیق با بهره گرفتن از شاخص های برازندگی مورد آزمون قرار گرفت که نتایج آن در جدول ۴-۱۰ ارائه شده است. بررسی شاخص های ارائه شده، بیانگر برازش مطلوب مدل با داده ها می باشد.
جدول ۴-۱۳- شاخص های نیکویی برازش مدل
شاخص تناسب
Chi-Square/df
RMSEA
GFI
CFI
NFI
دامنه مقبول
۵>
۱/۰ >
۹/۰ ≤
۹/۰ ≤
۹/۰ ≤
نتیجه تحقیق
۵۴/۲
۰۷۴/۰
۹۳/۰
۹۵/۰
۹۲/۰
با توجه به بزرگ بودن حجم نمونه، شاخص χ۲ برای ارزیابی مدل مناسب نیست و شاخص های ریشه میانگین مجذور خطاها (RMSEA)، شاخص نیکویی برازش(GFI)، شاخص نرم شده برازش (NFI) و شاخص برازش مقایسه ای(CFI) ملاکهای مناسب تری برای قضاوت در مورد برازندگی مدل هستند. نتایج ارزیابی برازش کل مدل نشان می دهد که مدل نظری تحقیق با داده های تجربی مورد استفاده سازگاری و توافق دارد. این نتیجه بر اساس آماره ریشه میانگین مجذور خطاها (RMSEA) با مقدار ۰۷۴/۰ به دست آمده است. مقدار کمتر این معیار، نشان دهنده برازش بهتر مدل است و اگر این مقدار بین ۰۵/۰ تا ۰۸/۰ بدست آید، میتوان گفت که مدل تحقیق از لحاظ تناسب با داده ها مدل مطلوبی می باشد. سایر شاخص های برازندگی مدل شامل ,GFI NFI و CFI به طور کلی بین صفر تا یک متغیر هستند و ضرایبی که بالاتر از ۹۰/۰ باشند، قابل قبول در نظر گرفته می شوند. با توجه به مقادیر شاخص های محاسبه شده می توان مدل تحقیق را مناسب ارزیابی نمود. یعنی مدل تحقیق از لحاظ تناسب با داده ها، مدل مطلوبی می باشد.
۴-۶- آزمون فرضیه های تحقیق
آزمون فرضیه به روندی گفته می شود که به کمک آنها وجود روابط یا اختلاف مفروض بین متغیرهایی که در فرضیه های تحقیق ادعا شده است، مورد بررسی قرار می گیرد(ظهوری ،۱۳۸۷، ۳۴). در تحقیق حاضر به منظور آزمون فرضیات از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج آزمون فرضیه های تحقیق( تأیید یا عدم تأیید فرضیه ها) بر اساس مدل معادلات ساختاری، در جدول ۴-۱۱ به صورت خلاصه ارائه گردیده است. نتایج حاصل از آزمون مدل یابی معادلات ساختاری نشان می دهد که در تحقیق حاضر تمامی فرضیه ها به غیر از فرضیه های ۵، ۸ و ۱۴ دارای ضریب مسیر معنادار می باشند و در نتیجه مورد تایید قرار می گیرند.
جدول ۴-۱۴- نتایج آزمون فرضیه های تحقیق
فرضیه