پایاننامه
دوره کارشناسی ارشد در رشته پرستاری مراقبت های ویژه
عنوان
مقایسه تاثیر پماد کلوبتازول با پماد نیتروگلیسیرین بر پیشگیری از فلبیت سطحی ناشی از آنژیوکت دربیماران بستری در بخش جراحی مردان بیمارستان ولی عصرعج شهر اراک سال ۱۳۹۲
نگارش:
حمید اکبری
استاد راهنما:
شهین رئوفی
اساتید مشاور:
دکتر داوود حکمت پو
دکتر خاطره عنبری
دانشگاه علوم پزشکی لرستان
دانشکده پرستاری و مامایی
زمستان۱۳۹۲
تقدیم به
پیشگاه مقدس امام زمان (عج)، خاندان پاک و مطهرش و مادر بزرگوار ایشان ام ابیهای نبوت ، حضرت زهرا (س)
تقدیم به
ارواح پاک شهدای اسلام و شهدای انقلاب و ۸ سال دفاع مقدس کشو ر عزیزمان ایران
تقدیم به
پدر و مادر عزیزیم ، به خاطر زحمات بی دریغشان که همواره پشتیبانی محکم ومطمئن برای من بودند.
تقدیم به
همسر مهربان و فداکارم که درتمام طول تحصیل همراه و همگام من بوده است.
تقدیم به
دختر عزیزتر از جانم که آسایش او آرامش من است.
تقدیم به
تمام اساتید فرزانه و فرهیخته ای که در راه کسب علم و معرفت مرا یاری نمودند.
تقدیم به
دوستان راستینم که همیشه به بنده نظرلطف داشته اند.
تشکر وقدردانی
سپاس بی کران پروردگار یکتا را که هستی مان بخشید و به طریق علم و دانش رهنمونمان شد و به همنشینی رهروان علم و دانش مفتخرمان نمود و خوشه چینی از علم ومعرفت را روزیمان ساخت.
مراتب سپاس و تشکر فراوان خود را نثار سروران و اساتید ارجمندی می کنم که در به ثمر به رسیدن این تحقیق تلاش نمودند
استاد ارجمند سرکار خانم شهین رئوفی که با سعه صدر و نظری بلند، تلاش فراوان و دلسوزی تمام ، هماهنگی های لازم را برای انجام این تحقیق فراهم نمودند و در طول مدت تحقیق از راهنمایی های ارزشمند ایشان بهرمند شدم.
استاد ارجمند جناب آقای دکتر داوود حکمت پو، که با نظرات خردمندانه نهایت مساعدت و یاری را در انجام این تحقیق مبذول فرمودند.
استاد گرانقدر سرکار خانم دکتر خاطره عنبری که با نظرات ارزشمند، اینجانب را در تدوین بخش آماری این رساله یاری نمودند.
استاد ارجمند سرکار خانم دکتر طاهره طولابی، که در طول تحصیل و در این تحقیق بنده را از راهنمایی های ارشمند علمی خویش بی نصیب ننمودند.
تمامی مسئولین و دست اندرکاران محترم دانشکده پرستاری خرم آباد : شامل ریاست دانشکده ، معاونت آموزشی، مدیر گروه پرستاری، واحد تحصیلات تکمیلی، کتابخانه، IT ، که مساعدت لازم را جهت انجام این پژوهش انجام دادند.
آقایان مختار ولی الهی، امیر شکور، احمد رحمتی کمک پژوهشگران محترم در این پژوهش، که با تلاش فراوان بنده را در جمع آوری اطلاعات و انجام مداخله یاری نمودند.
همچنین برخود لازم می دانم که از دوست عزیزم، آقای مهدی محسنی که صادقانه در طول اجرای این پژوهش مرا همراهی و یاری نمودند صمیمانه قدردانی نمایم.
چکیده:
مقدمه: امروزه یکی از راه های تهاجمی متداول در امر مراقبت های درمانی استفاده از تزریقات وریدی است، و مانند هر روش دیگری دارای عوارض زیادی است که شایع ترین آنها فلبیت است و یکی از اهداف درمانی پیشگیری از آن می باشد. براین اساس، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر پماد کلوبتازول با پماد نیتروگلیسیرین بر پیشگیری از فلبیت سطحی ناشی از آنژیوکت انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه به روش کار آزمایی بالینی بر روی۱۴۴ بیمار بستری در بخش جراحی مردان بیمارستان ولیعصر(عج) اراک سال۱۳۹۲ انجام شد. بیماران به صورت تصادفی به سه گروه الف(کلوبتازول)، گروه ب(نیتروگلیسیرین) و گروه ج(کنترل) تقسیم شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه شامل اطلاعات دموگرافیک(سن و نوع بیماری)، اطلاعات مربوط به درمان وریدی(محل کانولاسیون، نوع سرم دریافتی، داروهای دریافتی) و مقیاس اندازه گیری فلبیت(از صفر به معنی عدم وجود فلبیت تا چهار فلبیت به همراه طنابی و قابل لمس بودن ورید)بود. در گروه های مداخله بعد از رگ گیری به میزان ۵/۱ سانتی متر(حدود ۲گرم) پماد در قسمت دیستال آنژیوکت استعمال و محل با گاز استریل پانسمان گردید. در سه دوره زمانی ۲۴ ، ۴۸ و ۷۲ ساعت از زمان رگ گیری، محل از نظر فلبیت بررسی گردید. به منظورتجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای آماری دقیق فیشر و مجذور کای و نرم افزار spss19 استفاده شد.
یافتهها: نتایج پژوهش نشان داد که گروه سنی ۲۰تا ۳۹سال فراوانترین گروه سنی را تشکیل داد.شایعترین محل کانولاسیون در گروه کلوبتازول۵/۶۲% در گروه نیتروگلیسیرین۵/۵۹% وگروه کنترل ۹/۴۶%پشت دست بود.نتایج پژوهش در ارتباط با بروز فلبیت در گروه های مورد مطالعه به تفکیک مدت زمان سپری شده از زمان جایگذاری آنژیوکت نشان داد که، در زمان ۲۴ ساعت اول بعد از جایگذاری آنژیوکت در سه گروه تفاوت معنی دار نبود. اما در ۴۸ و۷۲ ساعت بعد از جایگذاری کاتتر بین گروهای مداخله وکنترل معنی دار بود(P<0/0001.( . در ارتباط با میزان کاهش درجه فلبیت در ۲۴ و۴۸ ساعت بعد از جایگذاری آنژیوکت بین گروه های مداخله و کنترل تفاوت معنی دار نبود. اما میزان کاهش درجه فلبیت در ۷۲ ساعت بعد از جایگذاری آنژیوکت بین دو گروه مداخله و کنترل معنی دار بود(P<0/026.(.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از پماد نیتروگلیسیرین در پیشگیری از بروز فلبیت سطحی ناشی از آنژیوکت ازپماد کلوبتازول موثرتر بوده است.لذا براساس نتایج این مطالعه پیشنهاد می شود که ازپماد کلوبتازول و پماد نیتروگلیسیرین جهت پیشگیری از بروز فلبیت در بیمارانی که نیاز به استفاده طولانی مدت از آنژیوکت(بیش از ۴۸ ساعت) دارند، استفاده شود.
واژههای کلیدی: پماد کلوبتازول ، پماد نیتروگلیسیرین، فلبیت ، آنژیوکت