احترام به دیگران
۱۱-۱۲
همدردی با دیگران
۱۳-۱۴
رعایت و احترام نسبت به ارزشها و هنجارهای اجتماعی
۱۵-۱۶
این پرسشنامه به صورت بسته پاسخ و در قالب طیف پنج درجه ای لیکرت، از گزینه خیلی کم تا خیلی زیاد طراحی شده است. برای نمره گذاری این پرسشنامه به هر گزینه یک عدد اختصاص داده می شود. به این صورت که به گزینه خیلی کم عدد ۱، به گزینه کم عدد ۲، به گزینه متوسط عدد ۳، به گزینه زیاد عدد ۴، به گزینه خیلی زیاد عدد ۵، تعلق می گیرد. برای بدست آوردن نمره هر آزمودنی نمرات حاصل از هر گویه را با هم جمع می کنیم. پس هر آزمودنی در متغیر اخلاق حرفه ای نمره ای بین ۱۶ تا ۸۰ کسب می کند.
ج: پرسشنامه تعهد سازمانی:
پرسشنامه دیگری که در این پژوهش بکار رفت؛ پرسشنامه استاندارد شده تعهدسازمانی است. این پرسشنامه توسط آلن و مایر در سال ۱۹۸۴طراحی شده و تاکنون توسط محققان گوناگونی در ایران به کار رفته است. این پرسشنامه حاوی ۲۴سؤال است که تعهد سازمانی را در سه بعد مورد سنجش قرار میدهد. گویههای مربوط به هر بعد به شرح زیر است:
جدول۳-۲-گویههای مرتبط با مؤلفههای تعهد سازمانی
مؤلفهها
گویهها
تعهد عاطفی
۱،۲،۳،۴،۵،۶،۷،۸
تعهد مستمر
۹،۱۰،۱۱،۱۲،۱۳،۱۴،۱۵،۱۶
تعهد هنجاری
۱۷،۱۸،۱۹،۲۰،۲۱،۲۲،۲۳،۲۴
پرسشنامه فوق نیز به صورت بسته و منظم و بر اساس طیف ۵گزینه ای لیکرت و با گزینههای کاملا مخالفم، مخالفم، نظری ندارم، موافقم و کاملا موافقم طراحی شده است. اکثر سؤالات دارای مضمون مثبت است و به ترتیب به گزینههای یاد شده ارزش عددی ۱، ۲، ۳، ۴ و ۵تعلق میگیرد. اما سوال های۴، ۹، ۱۴، ۱۵، ۱۷ و ۱۸ پرسشنامه، دارای مضمون منفی بوده و نمرهگذاری آنها به صورت معکوس میباشد و بدین شکل گزینههای کاملا مخالفم، مخالفم، نظری ندارم،موافقم و کاملا موافقم به ترتیب امتیاز ۵، ۴، ۳، ۲ و ۱ خواهند گرفت.
۳-۶٫ روایی و پایایی ابزار سنجش و گردآوریاطلاعات
برای بررسی اعتبار دو پرسشنامه مورد استفاده در تحقیق، از روش اجرای آزمایشی بر روی یک نمونه تصادفی استفاده شد. به این ترتیب که ۳۰ پرسشنامه در میان افراد نمونه توزیع و سپس جمع آوری شد و با بهرهگیری از آلفای کرونباخ، پایایی پرسشنامه اخلاق حرفهای ۸۵/۰ و پایایی پرسشنامه تعهدسازمانی ۸۰/۰ بهدست آمد. روایی صوری و محتوایی این پرسشنامه نیز به تأیید صاحبنظران مربوطه رسیده است. در مورد پرسشنامه تعهد سازمانی آلن و مایر با بهره گرفتن از آلفای کرونباخ، پایایی پرسشنامه مذکور را ۷۱/۰اعلام کردند. همچنین آل آقا در سال ۱۳۸۶در پژوهش خود میزان پایایی را ۱/۶۹ درصد اعلام کرد.
دو پرسشنامه مذکور به رؤیت تعدادی( پنج نفر) از متخصصان و خبرگان حوزههای مربوط و اساتید راهنما و مشاور رسید و روایی آن مورد تأیید قرار گرفت.
۳-۷٫ روش تجزیه و تحلیل دادههای گردآوری شده
به منظور تجزیه و تحلیل دادهها در تحقیق حاضر، از دو روش آمار توصیفی و استنباطی استفاده خواهد شد. بدین منظور، ابتدا فراوانی متغیرهای جمعیت شناختی با جدولهای توزیع فراوانی و نمودار مورد بررسی قرار خواهد گرفت و سپس به آزمون فرضیات پرداخته خواهد شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها به تناسب هر فرضیه از آزمونهای آماری گوناگونی چون ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس یکراهه، و آزمون خی دو استفاده میشود. بدین ترتیب، برای پاسخگویی به فرضیات یک و چهار و پنج، از آزمون از ضریب همبستگی پیرسون استفاده خواهد شد که به منظور پیش بینی تغییرات در این دو سوال، تحلیل رگرسیون نیز بهکار میرود. برای بررسی فرضیات دو و سه از آزمون تحلیل واریانس یکراهه استفاده خواهد شد.
باید یاد آور شد که در این تحقیق برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری spss استفاده خواهد شد. و برای رسم نمودار ها و اشکال از نرم افزار Microsoft office 2010 استفاده میگردد.
فصل چهارم
یافتههای تحقیق
۴-۱٫ مقدمه
چهارمین فصل تحقیق به تجزیه و تحلیل دادههای جمع آوری شده اختصاص دارد. این فصل از تحقیق دو قسمت خواهد بود: یافتههای توصیفی و یافتههای استنباطی. ارائه فراوانیهای جداول بهصورت درصدی و توضیحات مختصری درباره آنها همراه با ترسیم نمودار، کار مقایسه آنها را راحتتر کرده است.
در قسمت دوم، به آزمون فرضیات تحقیق پرداخته میشود. انجام آزمونهای آماری مختلف نظیر آزمون تیتک نمونهای و همبستگی پیرسون بهدقت محاسبات این قسمت افزوده است. با بهره گرفتن از این آزمونها، مشخص میشود که کدام یک از فرضیات تحقیق، تأیید میگردد و رابطه کدامیک از متغیرهای مستقل با متغیر وابسته مورد تأیید قرار میگیرد.