۸
۱۰
۸
۹
۷۸
۷٫۱۹
۶٫۴۸
۶٫۷۹
۶٫۰۲
میانگین امتیازات
در ابتدا اطلاعات ۳۴ سازمان وارد سیستم استنتاج فازی گردید و بر اساس میزان انحراف تخمین سیستم استنتاج فازی و ارزیابی خبرگان از موفقیت پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان، قواعد فازی مورد بازبینی قرار گرفتند تا سیستم طراحی شده بتواند با دقت بیشتری میزان موفقیت پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان را پیش بینی نماید. در نهایت با ورود اطلاعات کلیه سازمان ها به سیستم استنتاج فازی، عدد مربوط به میزان موفقیت پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان عدد۷٫۴۷ بدست آمد که با مراجعه به مجموعه فازی میزان موفقیت پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان و تابع عضویت آن (زیاد) در می یابیم که عدد۷٫۴۷، عضو تابع عضویت “زیاد” از مجموعه فازی میزان موفقیت استقرار سیستم برنامه ریزی منابع سازمان می باشد. همان طور که در جدول ۵۹ نمایش داده شده است، بر اساس نتایج حاصل از نظرات خبرگان در سازمان های منتخب، میزان موفقیت استقرار سیستم برنامه ریزی منابع سازمان در سازمان های داخلی امتیازی معادل ۷٫۱۹ است. در این راستا، مقایسه عدد فازی حاصل از سیستم استنتاج فازی با امتیاز به دست آمده سازمان ها در پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان بر اساس نظرات خبرگان حوزه موضوع، اختلاف بسیار کمی (معادل ۰٫۲۸) را نشان می دهد که نشان دهنده دقت بالای سیستم استنتاج فازی طراحی شده است.
بر این اساس شکل ۱۱ سیستم استنتاج فازی پژوهش را نمایش می دهد. نمودارهای زرد رنگ (سمت چپ)، همان توابع عضویت مجموعه های فازی عوامل سه گانه سنجش میزان موفقیت پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان بوده که به عنوان ورودی سیستم استنتاج فازی بکار می رود. در حقیقت این ستون ها، نشان دهنده توابع عضویت مربوط به فرض قواعد (قسمت “اگر") هستند. همچنین هر یک از سطر های نمودار، نشان دهنده یک قاعده فازی می باشد. برای مثال چهار ردیف اول نمودار ، نشان دهنده فرض و نتیجه مربوط به قاعده اول هستند. خطوط قرمز رنگ نیز، نشان دهنده میانگین امتیازاتی است که هر یک از عوامل کسب کرده اند. نمودار آبی رنگ (سمت راست) نیز نشان دهنده اعمال قواعد فازی (قسمت “آنگاه") بر روی هر یک از مجموعه های فازی تعریف شده برای آن قاعده می باشد. در نهایت خروجی فازی زدایی شده (امتیاز نهایی میزان موفقیت پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان)، به تفکیک هر یک از عوامل ارائه شده در بخش ورودی ها به صورت اتوماتیک توسط نرم افزار و بر مبنای روش مرکز جرم[۷۰] محاسبه شده است. در نهایت خروجی فازی زدایی شده (امتیاز ارزیابی موفقیت پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان)، به صورت یک خط اعداد دریافتی به تفکیک هر یک از عوامل ارائه شده در بخش ورودی ها، از قواعد فازی ارائه شده در جدول ۵۷ استفاده نموده و محاسبات مربوط به خروجی ها را انجام می دهد. سپس بر اساس خروجی های محاسبه شده، از روش مرکز جرم برای محاسبه امتیاز نهایی استفاده نموده و وضعیت کلی استقرار سیستم را علاوه بر وضعیت مربوط به هر یک از قواعد به کاربر ارائه نماید. این سیستم به سازمان ها یاری می رساند تا ارزیابی فازی استقرار این سیستم پیچیده و پر خطر را بر اساس معیارهای مورد پذیرش در سطح المللی انجام داده و تقریب بهتری از وضعیت موفقیت خود در به کارگیری آن ایجاد نمایند. همچنین به هر میزان که میزان موفقیت بهبود می یابد، سنجش مجدد قابل انجام بوده و امکان افزایش احتمال موفقیت سازمان در پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان بر اساس داده هایی که هر مرتبه به سیستم ارائه می شود نیز وجود خواهد داشت.
شکل ۴-۱۱) نمایش مجموعه های فازی، توابع عضویت و نتایج سیستم استنتاج فازی
سیستم طراحی شده می تواند در ارزیابی میزان موفقیت پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان مورد استفاده قرار گیرد. فراهم کردن عوامل سه گانه شناسایی شده در این پژوهش، مبنا و گام اولیه سازمان ها در راستای استقرار سیستم به شمار می رود. بر این اساس، سیستم استنتاج فازی طراحی شده می تواند میزان موفقیت سازمان را در استقرار سیستم به ازای هر یک از عوامل سه گانه، بسنجد. بنابراین توسط سیستم طراحی شده در این تحقیق، سازمان های داخلی می توانند به بررسی و ارزیابی خود بپردازند تا احتمال موفقیت خود را در استقرار سیستم برنامه ریزی منابع سازمان افزایش دهند.
در انتهای پژوهش حاضر، سیستم استنتاج فازی طراحی شده جهت ارزیابی میزان موفقیت پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان در سازمان بیمه کارآفرین مورد استفاده قرار گرفت. بر این اساس مطابق اطلاعات حاصل از توزیع پرسشنامه به مدیر استقرار ماژول های سیستم برنامه ریزی منابع سازمان در شرکت بیمه کارآفرین، از وی خواسته شد تا مطابق با تجربیات خود در حوزه پیاده سازی ماژول های سیستم برنامه ریزی منابع سازمان در شرکت بیمه کارآفرین، به هر یک از عامل های سنجش موفقیت سیستم برنامه ریزی منابع سازمان در این شرکت، امتیاز معینی میان ۱ تا ۱۰ تخصیص دهد. بدین صورت که عدد ۱۰ نشان دهنده بالاترین میزان موفقیت پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان بر اساس شاخص مربوط و عدد ۱ نشان دهنده پایین ترین میزان موفقیت پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان
بر اساس شاخص مربوط باشد. داده های حاصل از انجام این پرسشنامه در جدول زیر مشاهده می شود:
جدول ۴-۶۱) امتیازات عامل های سنجش موفقیت پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان در سازمان “بیمه کار آفرین”
مدیریت نیازمندی
مدیریت تغییر
مدیریت پروژه
کارکنان سازمان
عوامل سازمانی
توانمندی فروشنده
محیط
نیازمندی های
کارکردی
نیازمندی های غیر کارکردی
۵
۶
۹
۸
۵
۱۰
۶
۷
۵